Welke soorten fotografie zijn er?

Beroepsfotografie

Onder de term beroepsfotografie vallen onder andere modelfotografie, pers, reclame, bedrijfs en medische fotografie. Dit soort fotografie wordt meestal gebruikt voor websites, kranten en magazines. Als hobby worden deze minder snel uitgevoerd. 

Natuurfotografie

We spreken van natuurfotografie als planten en dieren in hun natuurlijke omgeving worden gefotografeerd. Ook kunnen we onder deze vorm van fotografie vogelfotografie, dierenfotografie en onderwaterfotografie rekenen. Het tulpje op je camera is trouwens speciaal ontworpen voor het maken van natuurfoto’s zoals bijvoorbeeld macro foto’s van een vlinder.

Landschapsfotografie

Bij landschapsfotografie worden uiteraard foto’s genomen van unieke en mooie landschappen. Dit kan een prachtig grasland zijn of een mooi gebergte. Deze vorm van fotografie zou je vrijwel ook onder de natuurfotografie als ook reisfotografie kunnen plaatsen. 

Portretfotografie

Bij deze vorm van fotografie wordt er een persoon op zo’n manier gefotografeerd dat de foto iets laat zien over die persoon zelf. Hieronder kunnen we ook andere soorten van fotografie rekenen zoals kinderfotografie, babyfotografie en bruidsfotografie. Ook is dit soort fotografie erg in trek voor het portretteren van huisdieren. 

Straatfotografie

Hier ligt de focus niet op gebouwen zoals je wel zou kunnen denken maar wel op mensen en hun dagelijkse beslommeringen. Bijvoorbeeld passanten in een winkelstraat, iemand die zijn stoepje veegt, werken aan een groots gebouw. Allemaal gebeurtenissen waarbij een straatfotograaf zich kan in uitleven.

Architectuurfotografie

Bij architectuurfotografie worden enkel gebouwen gefotografeerd. Dit kunnen bijvoorbeeld historische binnensteden zijn, oude stadhuizen of kerken. Ook nieuwe gebouwen zijn in trek, soms futuristische en moderne architectuur zijn een dankbaar onderwerp in dit type fotografie.

Sportfotografie

Hier draait het meestal om snelheid. Afhankelijk van het type sport dat er gefotografeerd wordt kan het handig zijn om te werken met een hoge sluitertijd. Alles draait erom het bevriezen van het juiste moment wanneer de wielrenner voorbij komt of de loopster die uitgeput over de finish komt. Professionele sportfotografen hebben ook vaak meerdere camera’s bij zich met verschillende lenzen om snel te kunnen schakelen.

Reisfotografie

Onder de term reisfotografie verstaan we uiteraard foto’s die worden gemaakt tijdens een vakantie of reis. Natuurlijk kan je mooie bezienswaardigheden fotograferen maar reisfotografen doen dat doorgaans op een heel originele manier. Dit omvat bijvoorbeeld ook straatfotografie, landschapsfotografie of misschien wel portretfotografie. Het ligt eraan waar de focus ligt tijdens het fotograferen.

Studiofotografie

Zoals deze naam al doet vermoeden is ern sprake van studiofotografie wanneer er gefotografeerd wordt in een studio. Dit kan bijvoorbeeld een hoekje in de woonkamer zijn die omgebouwd is met de juiste attributen die vereist zijn voor studiofotografie. We denken daarbij aan flitsers en schermen wat een heel belangrijk onderdeel zijn voor het maken van mooie studiofoto’s.

Reportagefotografie

Bij reportagefotografie worden vaak gebeurtenissen vastgelegd. De fotograaf vertelt een verhaal aan de hand van een serie foto’s. Deze vorm van fotografie kan eigenlijk worden toegepast op elke soort fotografie.