Wat is het nut van een statief?

Waarom een statief?

Bij het gebruik van een statief zal het beeld stabieler zijn waardoor de foto altijd scherper zal zijn tenzij je met een snelle sluitertijd werkt. In sommige gevallen wil je dat echter niet omdat je met een langere sluitertijd immers een kleinere lensopening kan gebruiken waardoor de scherptediepte toe neemt en dat is ook vaak wat je wil. Tegenwoordig zitten er veel kwaliteitsobjecten ingebouwd in de camera zoals bijvoorbeeld de ‘vibratiereductie’ waardoor minder snel trilling onscherpte ontstaat. Toch zal het gebruik van een statief je de beste garantie geven op scherpe opnamen.

Concentratie

Dit kan misschien wel de belangrijkste reden zijn waarom je een statief moet gebruiken. Wanneer de camera op het statief staat heb je ook veel meer concentratie om de compositie die je wil hebben nauwkeurig te kaderen. 

Genoeg keuze

Tegenwoordig heb je de statieven in alle soorten maten. De prijs is afhankelijk van de soort fotografie die je bedrijft. Bijvoorbeeld, als je alleen landschappen wil fotograferen kan je gebruik maken van een lichter statief. Wanneer je grote telelenzen wil gebruiken om vogels en andere dieren vast te leggen heb je uiteraard ook een iets steviger statief nodig. Een statief met drie poten is dan ook veel stabieler dan een monopod.

Tripod