Je tuin, een paradijs voor macrofotografie?

Puur natuur

Macrofotografie kan je werkelijk meteen toepassen op je balkon, stadstuin of je eigen natuurgebied. Op zich maakt het niet zoveel uit. Je moet alleen de juiste voorwaarden scheppen zodat verschillende soorten dieren zich er snel thuis voelen en jij ze van dichtbij kan fotograferen.

Doe het zelf

Je kan een eigen omgeving creëren om macrofotografie uit te oefenen. Zo kan je bijvoorbeeld enkele vlinderstruiken planten om mooie vlinders aan te trekken of planten waar bijtjes naartoe komen. Dit zijn enkele voorbeelden maar zo kan je een mooie diversiteit creëren in je eigen tuin. Het is zeker niet de bedoeling om alles op zijn beloop te laten. Dat levert al snel een wildernis op en is zeker geen garantie dat de juiste dieren erop af zullen komen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kijkt best wat de mogelijkheden zijn voor jou. Er is namelijk al meteen een verschil met een stadstuin of een tuin die aan je huis paalt gelegen in het platteland. Bij de ene heb je al meteen meer opties en ruimte dan bij de andere. 

Planten die bloeien trekken veel insecten aan en hebben een zonnige plaats in de tuin nodig. Indien je een tuin hebt die eerder meer schaduw heeft dan zon, dan is dit minder gunstig. 

Enkele tips

  • Plant begroeiing die ook dieren aantrekt
  • Vermijd gazon, paden en terrassen
  • Zorg voor voldoende dekking en schuilgelegenheid
  • Vergeet niet water in je tuin te voorzien
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen zoals bijvoorbeeld slakkenkorrels