Fluiter

Fluiter

De fluiter is een kleine zangvogel die vooral in de lente en zomer veelvuldig te horen is in de bossen van Nederland. Hieronder lees je meer over de kenmerken, gedrag en leefgebied van deze bijzondere vogel.

Kenmerken van de fluiter 

De fluiter (Phylloscopus sibilatrix) is een kleine vogel van ongeveer 11 centimeter groot en weegt slechts 7 tot 10 gram. De fluiter heeft een opvallende oogstreep en een witte wenkbrauwstreep die kenmerkend zijn voor deze soort. Ook heeft de fluiter een groene bovenzijde en een lichtgekleurde onderzijde.

Gedrag van de fluiter 

De fluiter is een schuwe vogel die zich graag ophoudt in dichte struiken en bomen. Het is een trekvogel die in de winter naar Afrika trekt en in de lente weer terugkeert naar Nederland om te broeden. Tijdens het broedseizoen laat de fluiter zijn prachtige fluitende zang horen om een vrouwtje te lokken.

Leefgebied van de fluiter 

De fluiter komt vooral voor in loofbossen en gemengde bossen met veel struikgewas. Het is een insecteneter en voedt zich voornamelijk met rupsen en insecten. Het broedseizoen van de fluiter begint in mei en duurt tot juli. Het nest wordt gemaakt in dichte struiken of bomen en bestaat uit gras en takjes. Het vrouwtje legt gemiddeld 5 tot 6 eieren die na ongeveer 12 dagen uitkomen.

Conclusie 

De fluiter is een prachtige zangvogel die voornamelijk in de lente en zomer te horen is in de bossen van Nederland. Met zijn opvallende kenmerken en mooie zang is de fluiter een bijzondere verschijning in de natuur. Als je de fluiter wilt spotten, kun je het beste op zoek gaan in loofbossen en gemengde bossen met veel struikgewas.