Brandgans

Brandgans

De Brandgans is een opvallende verschijning in België & Nederland. Met zijn kenmerkende zwart-witte verenkleed en oranje poten is het een herkenbare vogel. Maar wat maakt de Brandgans zo’n bijzondere vogel?

Kenmerken van de Brandgans

De Brandgans is een middelgrote vogel die ongeveer 60 cm groot kan worden en een spanwijdte heeft van ongeveer 1,20 meter. De vogel heeft een kenmerkende zwart-witte verenkleed met oranje poten en snavel. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit.

Gedrag van de Brandgans

De Brandgans is een echte zeevogel en jaagt op vis en schelpdieren in ondiep water langs de kust. De vogel broedt vaak op rotsachtige kusten en kliffen in Noord-Europa en komt ‘s winters naar ons om te overwinteren. De Brandgans is een echt groepsdier en kan in grote groepen voorkomen.

Leefomgeving van de Brandgans

De Brandgans leeft voornamelijk langs de kusten van de Noordzee en het noorden van Europa. In Nederland zijn de Waddeneilanden en de Zeeuwse delta belangrijke leefgebieden voor de Brandgans. De vogel overwintert vaak in grote groepen op het wad en langs de kustlijn.

Conclusie

De Brandgans is een bijzondere vogel die veel voorkomt langs de kust van Nederland. Met zijn opvallende zwart-witte verenkleed en oranje poten is het een mooie verschijning om te zien.